Virginia Shea netiketikäsud

 Oma 1997. aastal ilmunud raamatus “Netiquette,” toob Virginia Shea välja võrgusuhtluse 10 põhikäsku, mida järgida. Kuigi raamatu ilmumisest on möödas juba üle 20 aasta, kehtivad osad käsud ka tänapäevase võrgusuhtluse kohta. Mõni vähem, mõni isegi rohkem. Järgnevalt toon välja mõlemast ühe.


8. Austa teiste inimeste privaatsust (“Respect other people’s privacy”)
Tänapäeval on suur osa inimeste elust kolinud võrku, mis tähendab, et tahes-tahtmata on sellega ka osa oma privaatsusest ohtu seatud. Igal veebilehel käies ja muudkui küpsiseid süües tunneb mõni algoritm sind paremini, kui sa ise. Õnneks võideldakse aktiivselt selle eest, et inimeste andmed oleks kaitstud ja andmetega ümber käimine reguleeritud.


7. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (“Respect other people's time and bandwidth”)

Ei saa väita, et see reegel oleks oma tähtsuse kaotanud. Pigem on internet arenenud piisavalt mugavaks, et “segajad” ja endale mitte huvi pakkuva sisu saab suhteliselt lihtsa vaevaga blokeerida. E-maili puhul, teatud aadressidelt tulevad kirjad otse “Spam” kausta suunata või muud moodi kategoriseerida jne. Sisu ja sisuloojaid on tänapäeval nii palju, et pigem olulisem on see, kuidas sa ise saadud infoga käitud.



Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost