Kool vs kutsetunnistus

Kõrgkoolidiplom, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom ning erialased kutsetunnistused, näiteks MS või Cisco sertifikaadid, mängivad olulist rolli IT-tööturul, kuid nende rollid ja eelistused sõltuvad sageli tööandjate vajadustest, töökoha konkreetsest rollist ning töötaja karjääri eesmärkidest. Enamike ettevõtete jaoks on oluline töötaja haridustaset näitav paber.


Kõrgkool

Ülikool on parim koht, kus omandada laiema arusaama IT vallast ning seal toimuvast. Ülikoolist saadud laialdased teoreetilised teadmised loovad hea põhja IT turul eri valdkondades läbilöömiseks. Kõrgkoolitunnistus näitab ka tööandjale, et sa suutsid käia kohal, lahendada erinevaid probleeme ning saad kohusetundlikult asjadega õigeks ajaks valmis. 

Rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom

Rakendus-/kutsekõrgkoolides keskendutakse rohkem konkreetsete oskuste ja teadmiste omandamisele, mis on vajalikud konkreetsete IT-valdkondade või tööülesannete jaoks. Kutsekõrghariduse omandamine võtab tavaliselt ka vähem aega kui kõrgkoolist paberi saamine, ning loob head võimalused kiirelt tööle asumiseks. Kui on juba varakult teada, et mingi kindel tehniline oskus pakub huvi ja eesmärgiks kiirelt neid oskusi rakendama hakata, siis võiks rakendus-/kutseharidus olla hea valik. Tööandja vaatest võiks rakenduskõrgharidusega inimesi olla lihtsam võtta ettevõttesse konkreetseid ülesandeid lahendama, kuna praktiliste kogemustele on haridusteel rohkem rõhku pandud. 


Kutsetunnistus

Kutsetunnistused on pigem neile, kes juba omavad piisavaid teadmisi ja töötavad kindlas vallas ning soovivad oma teadmistepagasit täiendada või spetsialiseeruda mingis konkreetses valdkonnas/tehnoloogias. Kutsetunnistused on pigem boonused/lisad tõestamaks spetsiifilistemate oskuste omamist.


Kokkuvõtteks arvan, et haridustee valikul tuleks lähtuda oma soovidest ja huvidest. Alati saab juurde õppida ja ennast pidevalt täiendada.


Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost