Litsentsid

Naatan Nohiku tarkvaraprojektil on valida kolme litsentsi vahel:

  • ärivaraline litsents (EULA; suletud lähtekood)

  • GNU GPL (tugev copyleft)

  • BSD litsents (ilma copyleftita)

Millised on iga litsentsi eelised ja puudused? Millistes oludes võiks millist litsentsi eelistada?


Naatani valik sõltub suuresti sellest, et mis eesmärgil ta oma tarkvaraprojekti arendab.

Kui Naatani tarkvaraprojekt on uuenduslik ja lahendab mingit kindlat probleemi, ning tema eesmärk on sellega kasu teenida, siis võiks tema valikuks osutuda ärivaraline litsents. Ärivaraline litsents annab arendajatele täieliku kontrolli tarkvara üle ning tagab intellektuaalomandi kaitse. Lähtekood on suletud, mis vähendab võimalust konkurentide tekkimiseks ja suurendab tõenäosust, et kliendid tulevad just sinu juurde. Naatanil on õigus sätestada reeglid, kuidas tema tarkvara kasutada tohib, ning millised on tema, kui omaniku, õigused. Kasutaja annab siis nõusoleku, kui ta on tutvunud kasutustingimustega ja need sobivad.

Kui aga Naatani tarkvaraprojekt on arendatud eesmärgiga, et kõikidel kasutajatel oleks võimalus näha, mida nad täpselt paigaldavad / jooksutavad (tutvudes lähtekoodiga), et nad saaksid ise ka panustada, funktsionaalsust lisada ning mugandada, siis võiks GNU GPL olla Naatani valik. GNU GPL seab ette, et kasutajate tehtud muudatused langevad samuti sama litsentsi alla ja tuleb teha avalikuks. See aga tähendab, et kui keegi keegi leiab, et tal oleks Naatani projektist, või mingist osast sellest, oma arenduses kasu, siis kasutamise järgselt peaks ka tema oma lähtekoodi tegema avalikult ja kasutama GPL litsentsi.  


BSD (ilma copyleftita) litsentsi puhul on samuti tegemist avatud lähtekoodiga Naatani vaatest, kuid kasutajate edasiarendustele ja muudatustele ei seata samu nõudeid. Naatan annab kasutajatele suurema vabaduse oma tarkvaraga ümber käia ja levitada. Litsentsi olemusest tulenevalt on lubatud BSD litsentsiga koodi kasutada teistes suletud lähtekoodiga projektides ning seda ka seeläbi müüa. 



https://imgflip.com/i/8k1myj 



https://www.mend.io/blog/top-open-source-licenses-explained/ 

https://appmaster.io/blog/what-is-the-bsd-license


Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost