Eben Mogleni “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright” arvustus

 1999. Aastal kirjutas Eben Moglen artikli: “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright”, mis sai kirjutatud ennustaval toonil arvamaks, kuidas digitaalne revolutsioon võib mõjuda erinevatele ühiskonna aspektidele, sealhulgas intellektuaalomandile, tarkvaraarendusele, muusikatööstusele, uudistele ja kultuurilistele normidele.


Moglen arutleb traditsioonilise intellektuaalomandi seaduse piirangute üle ja ennustab nihet alternatiivsete mudelite poole, nagu vaba tarkvara ja copyleft- litsentsid. Üldjaolt on see ennustus täppi läinud, kuna avatud lähtekoodiga tarkvaraarendus on laialdasemalt hoogu kogunud (näiteks Linux). Copyleft litsentsid (nagu GPL) on samuti levinud. Siiski, omandivara ja traditsiooniline intellektuaalomandi mõiste ei ole kusagile kadunud ja tõenäoliselt ei kao ka veel pikka aega.

Moglen ennustab näiteks plaadifirmade ja uudisteagentuuride võimu vähenemist ja et inimesed saavad sisu levitamise üle suurema kontrolli. Ka see ennustus on suures osas täide läinud, kuna online voogedastus platvormide ja sotsiaalmeedia kasv on võimaldanud muusikale ja uudistele otsest juurdepääsu ilma vahendajateta (Spotify, Youtube, SoundCloud, Reddit, jne).


Kokkuvõtteks võib öelda, et nii mõnigi ennustus on ajaga täppi läinud. Siiski on mõndade ennustuste aspektidel veel arenguruumi, mis viitab sellele, et digitaalse revolutsiooni mõju täielik ulatus ei pruugi veel lõplikult avaldunud olla.


https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594


Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost