Positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

Jakob Nielseni viis peamist komponenti:

  • õpitavus - kui kiiresti saab kasutaja objekti esmakordsel kasutamisel selgeks peamised funktsioonid?

  • tõhusus - kui kiiresti saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud, kui objekti kasutamine on selgeks õpitud?

  • meeldejäävus - kui kiiresti suudab kasutaja vajalikud oskused meelde tuletada, kui mõnda aega ei ole objekti kasutatud?

  • vead (tegelikult veakindlus) - kui palju kasutaja objekti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada?

  • rahulolu - kui meeldiv on kasutuskogemus?


Minu arust kipuvad kasutajale ebameeldivad ja mitte intuitiivsed olema üldjuhul riigiportaalid. Paljud riigiasutused kasutavad vananenud süsteeme ja tehnoloogiaid oma veebilehtede haldamiseks. Need süsteemid võivad olla vähem paindlikud ja raskemini kasutatavad võrreldes uuemate platvormidega, mis võib mõjutada veebilehe kasutajakogemust negatiivselt. Arenduspartnerid valitakse tavaliselt läbi hankemenetluste ja kui kõik sobivuse kriteeriumid on täidetud, siis edasi minnakse “Sort by price” meetodiga. Asi pannakse püsti tegemaks seda, mida ta tegema peab ja sellega asi ka piirdub.

Ebameeldiva kasutajakogemusena võiks näitena tuua https://maasikas.emta.ee/. Jõuab kätte tuludeklaratsiooni esitamise kuupäev ja jälle pead sa hakkama õppima / meelde tuletama, et kuhu ja mida sa täpselt sisestama pead, et kõik korrektne oleks. Enamasti on rohkem abi kolmandate osapoolte kirjutatud õpetustest. 


Positiivseks ja kasutajasõbralikuks kogemuseks võiks loetleda voogedastusplatvormi Netflix. 

Netflix'i kasutajaliides pakub kasutajatele meeldivat ja arusaadavat kogemust voogedastusplatvormi kasutamisel. Platvormi keskkond on hästi struktureeritud, kasutajasõbralik ja loogiline, võimaldades kasutajatel hõlpsasti leida soovitud sisu ning navigeerida erinevate funktsioonide vahel. Jättes tagasisidet seriaali või filmi meeldivuse või mitte sobivuse kohta õpib Netflix ära su eelistused ja suudab juba ise effektiivselt pakkuda meelepärast  sisu.


Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost