Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost

 

võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla

HTML


Esimese HTML-i versiooni kirjutas Tim Berners-Lee 1993. aastal. Sellest ajast alates on olnud palju erinevaid HTML-i versioone. HTML on standardne märgistuskeel veebilehtede loomiseks. See võimaldab luua ja struktureerida jaotisi, lõike ja linke HTML-elementide abil (veebilehe ehitusplokid), nagu märgendid ja atribuudid. Seda peetakse nüüd ametlikuks veebi standardiks ja on siiani peamine märgistuskeel, mida internetis leidub.


https://www.washington.edu/accesscomputing/webd2/student/unit1/module3/html_history.html 

https://www.hostinger.com/tutorials/what-is-html 


tänaseks juba täiesti kadunud

BBS bulletin board system


Esimene BBS (teatetahvlisüsteem) loodi 1978. aastal Ward Christenseni poolt. BBS-id olid kasutajaliidesega serverid, mis põhinesid dial-up ühendusel ja olid alguses aeglased, sest tolleaegsed modemid ei olnud väga kiired. Liides oli täielikult tekstipõhine ja tavaliselt oli see kas ASCII või ANSI koos lihtsa kasutajaliidesega. Kasutajaliideste disainid olid erinevad, kuid funktsionaalsuse poole pealt omasid eri BBS-id sarnaseid jooni.Tavalised funktsioonid hõlmasid foorumit või sõnumitahvlit, kus kasutajad saaksid postitusi teha ja üksteisele vastata. Tehnoloogia arenguga suurenes ka BBS populaarsus. Kiiremaks läinud modemid võimaldasid nii faile jagada kui ka isegi koos mängida.


Enne 1983. aastat olid BBS-id täielikult iseseisvad ja nende vahel ei jagatud sisu. Sarnaste huvide või ebatavaliste hobidega inimesed pidid ühendama sama sõlme külge, et üksteisega suhelda. See aga võis tähendada, et kasutajale meelepärane BBS asus temast kaugel ja pikamaa kõned olid kallid. 1984. aastal arendas Tom Jennings MS-DOS-ile BBS-i programmi nimega Fido. Fido kasvades, lisas ta funktsiooni, mis võimaldas mitmetel Fido BBS-idel omavahel andmeid jagada. Sellest kasvas välja FidoNet, mis ulatus kogu maailma ja hõlmas 1998. aastal 30 000 sõlme, aidates kasutajatel pikamaa ühenduste tariifi maksmist vältida.

Kuigi enamik BBS-id on nüüdseks asendatud kaasaegsete veebifoorumitega, jätkavad mõned entusiastid nende kasutamist tänaseni.


https://courses.cs.washington.edu/courses/cse490h1/19wi/exhibit/bbs.html 

https://bbscorner.perrussel.com/bbs-users-zone/bbs-history/ 


https://spectrum.ieee.org/social-medias-dialup-ancestor-the-bulletin-board-system 



Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel