WIPO

 Patent1:

Patendi saamine tagab eksklusiivsed õigused leiutisele, mis üldjuhul on, kas mõni toode või protsess, mis pakub uut tüüpi lähenemist või lahendust mingile kindlale probleemile. Patendi taotlemine on tüüpiliselt pikk ja tülikas protsess.Ühest küljest aitavad patendid innovatsioonile kaasa, kuna tehniline informatsioon patenditava kohta tuleb patendi avalduses teha avalikuks. Tehnilise informatsiooni avalikustamine annab suhteliselt selge ülevaate, kuidas keegi midagi teeb. Selline avalik referents aitab tegelikult innovatsioonile kaasa ja edendab mõtteviisi, et “vaatame, mis teised teinud on ja teeme paremini”. Muidugi, oleneb kui hästi patendi avaldus koostatud on ja mida, ning mis mahus ta katab. Teisest küljest, kuna patendid kehtivad üldjuhul 20 aastat avalduse esitamise kuupäevast, siis võib hästi koostatud patent pigem anda liiga suure võimu patendi esitaja kätta. Hea näide on insuliin2 ja kuidas suured ravimifirmad patendeerivad insuliini koostist, selle tootmisprotsess ja erinevaid manustamisviise. Lisaks, muudetaks natukene insulini molekuli, võetakse uus patent ja turundatakse seda kui uut ja paremat varianti, ning küsitakse preemium hinda. 

Leian, et patendid, mis võetakse eluks vajalikele/elukvaliteeti parandatavatele toodetele või protsessidele võiksid olla kuidagi paremini reguleeritud ja ei annaks võimalust suurtele korporatsioonidele lihtsa inimese elu arvelt rikastuda.

https://www.vo.eu/news/patent-pending-works-differently-in-germany/



Geograafiline omand3
Geograafiline omand töötab tänapäeval päris hästi ja kaitseb tooteid, millel on mingi kindel geograafiline päritolu ja sellest tulenevad omapärad või kindel tuntus tolle asukoha pärast.

Näiteks Roqueforti4 juust. Tegemist on kitsepiimast tehtud sinihallitusjuustuga, mis pärineb Lõuna-Prantsusmaalt, Combalou mägedest ja mis laagerdub sealsetes Roquefort-sur-Soulzon koobastes. Kuigi sarnase meetodiga võib juustu valmistada võib igaüks, siis Roqueforti nime võib kanda ainult sealt pärit juust. Seda juustu ostes teab tarbija, kust ta pärineb ja saab kvaliteedis kindel olla.



https://www.nassaucandy.com/roquefort-societe-b-wdges.html



 [1]https://www.wipo.int/patents/en/#:~:text=A%20patent%20is%20an%20exclusive,public%20in%20a%20patent%20application.

[2]https://time.com/6336840/patent-manipulation-insulin-prices/

[3]https://www.wipo.int/geo_indications/en/

[4] https://www.castellocheese.com/en/cheese-types/blue-mould-cheese/roquefort/

Comments

Popular posts from this blog

Kolm põnevat IT-lahendust

Arendus- ja ärimudel

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost